UGAL

Nr. brevet: RO 130817 B1
Data publicării menţiunii acordării brevetului: 30.06.2020/ BOPI: 6/2020
Titlu brevet: (RO) PROCEDEU ȘI INSTALAȚIE TEHNOLOGICĂ PENTRU OBȚINEREA NECTARULUI PROBIOTIC DIN DOVLEAC ȘI PRODUSUL ASTFEL OBȚINUT
Titlu brevet: (EN) PROCESS AND TECHNOLOGICAL INSTALLATION FOR OBTAINING PROBIOTIC NECTAR FROM PUMPKIN AND PRODUCT
OBTAINED THEREBY
Inventatori: Dana Iulia Moraru, Corneliu Popa, Luminița Anca Georgescu, Daniela Borda, Rodica Segal, Iulia Lidia Bleoancă
Titular: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
Rezumat (RO): Invenţia se referă la un procedeu şi o instalaţie tehnologică pentru obţinerea nectarului probiotic din dovleac şi la produsul astfel obţinut. Procedeul conform invenţiei asigură depozitarea, spălarea şi divizarea în sferturi a dovlecilor, separarea manuală a seminţelor, cântărirea, mărunţirea sub formă de tăiţei, pasteurizarea la 90-95°C/10-15 min, mărunţirea fină şi pasarea, cu formarea piureului, diluarea şi omogenizarea pentru obţinerea nectarului, fermentarea la 37°C, răcirea la 5°C, ambalarea şi depozitarea la 5+-1°C. Instalaţia conform invenţiei are în componenţă o maşină (2) de spălat, o maşină (3) de divizat dovleci în sferturi, o bandă (4) de lucru, un transportor (6) cu plăci profilate, o maşină (8) de mărunţit, pentru formarea tăiţeilor, în formă de jgheab, un pasteurizator (9), un dispergator (10) pentru formarea piureului, o pompă (11) cu pistoane rotative, o pasatrice (12) pentru îndepărtarea deşeurilor, o pompă (14) cu pistoane rotative, un amestecător (15) de tip ejector, pentru diluarea piureului, un omogenizator (16) pentru obţinerea nectarului, un modul (18) de fermentare care asigură şi răcirea, o maşină (22) de ambalat şi un sistem de igienizare, de tip CIP. Produsul conform invenţiei, obţinut în instalaţie, este un nectar de dovleac probiotic cu 9, 3-10 logufc/mL, cu conţinut controlat de substanţă uscată de 3-4%, cu dimensiunea particulelor de maximum 100 mu m, cu textura uniformă, cu aciditatea 9, 5-11, 2 g acid lactic/100 g s.u., cu conţinut redus de zaharuri reducătoare §(22-27 g glucoză/ 100 g s. u.) §.
Rezumat (EN): The invention relates to a process and a technological installation for obtaining probiotic nectar from pumpkin and to the product obtained thereby. According to the invention, the process comprises the storage, washing and cutting the pumpkins into quarters, manual separation of seeds, weighting, shredding, pasteurization at 90...95°C for 10...15 min, fine grinding and mashing to form a puree which is then diluted and homogenized into a nectar subjected to fermentation at 37°C, followed by cooling at 5°C, packaging and storing at 5+-1°C. The installation, as claimed by the invention, comprises a washing machine (2), a machine for cutting pumpkins into quarters (3), a working line (4), a conveyor with profiled plates (6), a trough-like shredding machine (8), a pasteurization equipment (9), a disperser (10) for making the puree, a pump (11) with rotary pistons, a pulper (12) for removing wastes, a pump (14) with rotary pistons, a mixer (15) of the ejector type for diluting the puree, a homogenizer (16) for making the nectar, a fermentation module (18) which also ensures the cooling, a packaging machine (22) and a CIP-type hygienization system. The product obtained in the above mentioned installation, as claimed by the invention, is a probiotic pumpkin nectar with 9.3...10 log CFU/ml, with a controlled dry matter content of 3...4%, with a particle size 100 mu m, at the most, with uniform texture, an acidity of 9.5...11.2 g of lactic acid/100 g dm, with reduced content of reducing sugars §(22...27 g of glucose/100 g dm)§.
 
Nr. brevet: RO 132131 B1
Data publicării menţiunii acordării brevetului: 27.11.2020 / BOPI: 11/2020
Titlu brevet (RO): COMPOZIȚIE DE ALUAT PENTRU BISCUIȚI APERITIV AGLUTENICI
Titlu brevet (EN): DOUGH COMPOSITION FOR GLUTEN-FREE STARTER BISCUITS
Inventatori: Carmen Cătălina Bolea, Camelia Vizireanu, Romulus Marian Burluc, Daniela Ionela Istrati
Titular: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
Rezumat (RO): Invenţia se referă la o compoziţie de aluat pentru biscuiţi aperitiv aglutenici. Compoziţia conform invenţiei este constituită, în procente masice, din 12...14% făină de orez negru, 38...40% tărâţe de ovăz, 2...3% seminţe de chia, 1...1, 5% migdale, 2...3% sare, 0, 26...0, 28% bicarbonat de sodiu, 4, 4...4, 6% ulei de orez, 32...34% apă, 1...1, 13% cimbru, 0, 052...0, 056% piper, respectiv, rozmarin, având o valoare energetică de 360...387 kcal/100 g şi un conţinut în fibre alimentare de 9...12%.
Rezumat (EN): The invention relates to a dough composition for gluten-free starter biscuits. According to the invention, the composition consists of 12...14% black rice flour, 38...40% oat bran, 2...3% chia seeds, 1...1.5% almonds, 2...3% salt, 0.26...0.28% sodium bicarbonate, 4.4...4.6% rice oil, 32...34% water, 1...1.13% thyme, 0.052...0.056% pepper and rosemary, respectively, the percentage being expressed by mass, having an energy value of 360...387 kcal/100 g and a content of dietary fibers of 9...12%.
 
Nr. brevet: RO 131749 B1
Data publicării menţiunii acordării brevetului: 29.01.2021 / BOPI: 1/2021
Titlu brevet (RO): CELULĂ ACTIVĂ PENTRU MĂSURAREA REZISTIVITĂȚII ELECTRICE A COMPOZITELOR POLIMERICE NANOSTRUCTURATE
Titlu brevet (EN): ACTIVE CELL FOR MEASURING ELECTRICAL RESISTIVITY OF NANOSTRUCTURED POLYMER COMPOSITES
Inventatori: Răzvan - Tudor Roșculeț, Cătălin Fetecău, Felicia Stan, Laurențiu Sandu, Radu Belea
Titular: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
Rezumat (RO): Invenția se referă la o celulă activă pentru măsurarea rezistivității electrice a compozitelor polimerice nanostructurate. Celula activă conform invenției cuprinde un suport (1) prevăzut cu un locaș în care sunt introduse niște probe (4) de material, presate pe niște contacte electrice (6) cu ajutorul unei plăci (2), și în care celula activă conține un modul (7) amplificator de măsură, care poate fi conectat, prin niște borne (9, 10, 13), la o sursă de curent constant (14), și, prin alte borne (11, 12), la un voltmetru electronic (20), celula activă având integrată o sursă de alimentare și fiind prevăzută cu o carcasă (8) metalică pentru ecranare.
Rezumat (EN): The invention relates to an active cell for measuring electrical resistivity of nanostructured polymer composites. According to the invention, the active cell comprises a support (1) provided with a recess in which some material samples (4) are inserted, said samples being pressed onto some electric contacts (6) by means of a plate (2), where the active cell comprises a measuring amplifier module (7) which can be connected by means of some terminals (9, 10, 13) to a constant current source (14) and by means of other terminals (11, 12) to an electronic voltmeter (20), the active cell having an inbuilt supply source and being provided with a metal case (8) for shielding purposes.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email