O echipă de masteranzi și profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a fost premiată recent la ROAgriFood Hacking - HAR 2020, hackathon-ul dedicat domeniului agroalimentar și organizat de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), cu scopul de a aduce laolaltă oameni talentați în lupta împotriva celei mai mari provocări ale lumii, pandemia COVID-19.
Echipa Click Click Hack, formată din conf. dr. ing. Maricica Stoica – Facultatea Transfrontalieră, conf. dr. ing. Liliana Mihalcea – Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, masterand Dimitrie Stoica – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și masterand Olga Grecu - Facultatea Transfrontalieră a propus ca soluție inovativă un start-up integrat de valorificare inteligentă a deșeurilor de pește, idee pentru care a primit Premiul Special al Mentorilor „Mentors Award HAR2020”. „Este vorba de o propunere de valorificare inteligentă a solzilor și viscerelor, subproduse rezultate în urma industrializării peștelui, care în mod normal se distrugeau prin ardere. Din solzii de pește (un produs încă nevalorificat suficient) se obține, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, farma, cosmetică și medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2. Din viscerele procesate la instalația de extracție cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obține uleiuri valoroase ce conțin Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi un excelent îngrășământ bio”, a explicat conf. dr. ing. Maricica Stoica.